Celostna priprava na porod

za

izpolnjujočo in radostno porodno izkušnjo

Zakaj HypnoBirthing®?

naučiš se, da bolečina ni nujni spremljevalec poroda

spoznaš, kako se izogneš bolečini in kako ravnaš v primeru, če jo občutiš

osvojiš, kako harmonično se žensko telo odziva med dojenčkovim prihodom

Calmness

naučiš se ostati mirna, tudi če porod ne gre po načrtu

Nosečnice, ki uporabljajo Hypnobirthing® metodo so:
0 %
bolj sproščene med nosečnostjo
0 %
uspešne pri premagovanju svojih strahov
0 %
uspešne pri zaupanje v naravni proces
0 %
navdušene nad prihajajočim porodom

Kaj je HypnoBirthing®?

HypnoBirthing združuje filozofijo naravnega rojevanja ter obvladanje posebnih tehnik in metod, ki nosečnici pomagajo doseči izpolnjujočo in radostno porodno izkušnjo.

S pomočjo HypnoBirthing priprave na porod se nosečnica začne v polnosti zavedati svoje vloge v procesu rojevanja. Hkrati se nauči vplivati na sam potek poroda skozi: izobraževanje, sproščanje, vizualizacijo, dihalne tehnike, pogojevanja, afirmacije in samohipnozo.

HypnoBirthing je celostna priprava na porod. Je mednarodno priznana in uveljavljena metoda, ki poudarja, da ima lahko vsaka zdrava nosečnica, ki preživlja zdravo nosečnost in nosi zdravega dojenčka, ob ustrezni pripravljenosti lepo, izpolnjujočo, predvsem pa radostno porodno izkušnjo. Porod je naraven fiziološki proces in zato bolečina ni nujni spremljevalec poroda. Pogosto se pojavi ob pretiranem strahu, ki je največkrat posledica nepoznavanja situacije, v kateri se znajdemo.

Baby Sleeping

Kako poteka HypnoBirthing® tečaj priprave na porod?

5 SREČANJ

2.5hr na SREČANJE

Srečanja potekajo individualno ali v manjših skupinah, kar omogoča sproščeno vzdušje in možnost za odprto komunikacijo. Zaželjeno je, da se srečanj udeleži tudi partner ali porodni spremljevalec/ka.

VSEBINA TEČAJA:

 • rojevanje skozi čas
 • zakaj slišimo toliko negativnih in travmatičnih zgodb, povezanih s porodom
 • »Fear-Tension-Pain« sindrom in razlaga delovanja avtonomnega živčevja
 • kako je porod lahko lažji, udobnejši in bolj izpolnjujoč
 • kako popolno je žensko telo zasnovano za rojevanje
 • vizualizacija lepih in navdihujočih porodnih izkušenj
 • tehnike povezovanja z dojenčkom v času nosečnosti
 • sprostitvene tehnike, ki se uporabljajo v različnih porodnih fazah
 • tri dihalne tehnike, ki pripomorejo k lažjemu in krajšemu porodu (dihalna tehnika med popadki, dihalna tehnika med popadkom in dihalna tehnika ob iztisu novorojenčka)
 • izbira pravega porodnega okolja oz. porodnišnice
 • vloga partnerja med porodom
 • sproščanje omejujočih prepričanj, ki so vzrok za strah in neprijetna čustva
 • porodni načrt in kakšne so možnosti odločanja
 • naravni načini za stimulacijo začetka poroda
 • kako zmanjšati ali se ogniti nepotrebnim intervencijam med porodom
 • masažne tehnike za ohranjanje sproščenosti
 • znaki, ki nakazujejo, da se je porod začel
 • kdaj je primeren čas za odhod v porodnišnico
 • položaji za predihavanje popadkov ter porajanje
 • vloga partnerja v primeru, da se porod upočasni ali ustavi
 • kako spodbuditi telo, da proizvaja hormone, ki delujejo kot naravni relaksanti
 • vaja za sproščanje strahov in neprijetnih čustev
 • vizualizacija poroda
 • druga in tretja porodna faza
 • porajanje z izdihom in ne preko pritiska (poteka hitreje in povzroča manj raztrganin)
 • prva ura po porodu
 • povezovanje z novorojenčkom
 • dojenje

Ali je HypnoBirthing® primeren zame?

HypnoBirthing® tečaj priprave na porod je primeren za čisto vsako nosečnico, saj te opremi z znanjem za samozavesten pristop k novi vlogi.

Še posebej ga priporočamo nosečnicam, ki:

 • občutijo strah pred porodom,
 • si želijo lepe in izpolnjujoče porodne izkušnje,
 • so že rodile, pa si tokrat želijo lepše porodne zgodbe.

Znanje, ki ga boš pridobila tekom petih srečanj, krepi samozaupanje in notranjo moč, ki sta ključni pri procesu rojevanja.

HypnoBirthing® tehnike boš lahko uporabila ne glede na kraj in način rojevanja. Veliko mamic osvojene tehnike uspešno uporablja tudi kasneje v življenju pri premagovanju različnih stresnih situacij.

Vas zanima več?

Prednosti HypnoBirthing® priprave na porod

Ključne prednosti:

Dodatne prednosti:

O pozitivnih učinkih HypnoBirthing® metode pričajo številne mednarodne raziskave. Na spletu je dostopnih tudi veliko optimističnih in navdihujočih zgodb staršev, ki so se na porod pripravljali prek HypnoBirthing® programa.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori

S pomočjo HypnoBirthing® programa se naučiš, da bolečina ne pride avtomatsko zaradi procesa rojevanja, temveč kot posledica aktivacije simpatičnega živčevja (simpatično živčevje je aktivirano vedno, kadar nas je strah, smo zakrčeni, razburjeni – torej ob doživljanju neprijetnih čustev). V tem stanju se oksitocin (hormon ljubezni) in endrofini (delujejo kot protibolečinsko sredstvo, ki ga telo lahko proizvaja samo) ne izločajo in posledično pride do občutka bolečine.

V HypnoBirthing® programu boš osvojila tehnike, s pomočjo katerih boš sposobna ohranjati sproščeno stanje. Tako boš spodbudila izločanje hormonov, ki vplivajo na hitrejše odpiranje in na telo vplivajo podpobno kot bolešinsko sredstvo. Rezultat je pogosto krajši porod, ki je velikokrat tako za mamo kot dojenčka neboleč.

Veliko žensk pritrjuje, da bolečine ne prenašajo dobro. Poznavanje dejstva, da bolečina ni nujni spremljevalec poroda, je zato še toliko bolj pomembno. S HypnoBirthing® pripravo na porod se naučiš tehnik, ki ohranjajo um miren, telo pa sproščeno in brez napetosti. Ključno pri pripravi je, da prehajanje v sproščeno stanje postane avtomatsko, zato je vaje priporočljivo prakticirati tudi doma. Če bo nosečnica med porodom ohranjala sproščeno stanje, je velika verjetnost, da porod zanjo ne bo povezan z bolečino, ampak z občutenjem intenzivnosti in notranje moči, ki bo porodno izkušnjo naredil izpolnjujočo.

Seveda, HypnoBirthing® program priprave na porod je primeren za vsako nosečnico, ne glede na izbrani kraj in način rojevanja. S pomočjo pridobljenega znanja boš okrepila svojo samozavest in notranjo moč ter se naučila tehnik globokega sproščanja z namenom optimalnega sodelovanja tvojega telesa pri procesu rojevanja. Zmožnost ohranjanja sproščenega stanja uma in telesa pa velikokrat rezultira v dejstvu, da nosečnica sploh ne potrebuje epiduralne anastezije in/ali drugih protibolečinskih sredstev. V primeru, da se zanjo odločiš, pa ti bodo naučene tehnike v pomoč pri začetni porodni fazi, saj epiduralno anastezijo v praksi dobiš šele ob rednih popadkih in nekaj centimetrov odprtem materničnem ustju.   

O hipnozi je prisotnih veliko mitov in posledično ima marsikdo o le-tej izoblikovano napačno predstavo. Hipnoza je stanje globoke sproščenosti in usmerjene pozornosti, pri čemer se odmisli vse moteče faktorje z namenom doseganja željenega cilja. Stanje samohipnoze pravzaprav izkušamo zelo pogosto, ko smo npr. zatopljeni v branje dobre knjige, ob gledanju zanimivega filma ali tik predno zaspimo…

Na HypnoBirthing® programu se boš naučila tehnik samohipnoze, s katerimi boš uspešno prehajala in ohranjala stanje sproščenosti in osredotočenosti na dojenčka in rojevajoče telo. Ne glede na okoliščine ti pomaga ustvariti občutek zasebnosti in intimnosti z dojenčkom in partnerjem.

Vse partnerje vzpodbujamo, da pri procesu sodelujejo. Igrajo namreč pomembno vlogo pri podpori v času rojevanja. Velikokrat se zgodi, da so na začetku skeptični; vsi, ki se programa udeležijo, pa so na koncu nad vsebino pozitivno presenečeni. Poleg tehnik in načinov, s katerimi lahko uspešno pomagajo partnerki ohranjati sproščeno stanje, pridobijo orodja, ki jih tudi sami kasneje lahko uporabljajo pri premagovanju morebitnih stresnih situacij. 

HypnoBirthing® filozofije in metode se lahko naučiš kadarkoli, najprimernejši čas pa je v drugem tromesečju nosečnosti. Od prvega srečanja dalje boš s pomočjo pridobljenih informacij in vaj lahko na porod začela gledati pozitivno, s tem boš krepila notranjo moč in zavedanje, da je porod lahko radostna in izpolnjujoča izkušnja (ki ni nujno povezana z bolečino). 12,5 urni tečaj razvija zaupanje v lastne zmožnosti in porod prikaže v drugačni luči, kot smo ga v večini primerov vajeni.

Za učenje HypnoBirhing® filozofije in metode ni nikoli prepozno. Kontaktirajte me in skupaj se bomo dogovorili za najboljše možne termine srečanj.

Logo Inform

Kontaktiraj me

Špela Mrak Ciriković

info@spela-inform.com

× Te zanima več?