ZANIMIVOSTI POVEZANE Z METODO CELOSTNE PRIPRAVE NA POROD HypnoBirthing®

HypnoBirthing® je priznana in uveljavljena metoda celostne priprave na porod, ki je v zadnjih desetletjih pridobila na veljavi po vsem svetu. Program poudarja in nas spominja, da je porod naraven fiziološki proces in da ima lahko vsaka zdrava nosečnica, ki preživlja zdravo nosečnost in nosi zdravega dojenčka, ob ustrezni pripravljenosti lepo, izpolnjujočo, predvsem pa radostno porodno izkušnjo.
Hypnobirthing so med porodom uspešno uporabljale tudi številne slavne osebnosti, med drugim tudi 
Jessica Alba, Angelina Jolie in Kate Middleton.
HypnoBirthing združuje filozofijo naravnega rojevanja ter obvladanje posebnih tehnik in metod, ki nosečnici pomagajo ohranjati sproščeno stanje uma in telesa, kar pa je največje zagotovilo za doseganje izpolnjujoče in radostne porodne izkušnje. S pomočjo Hypnobirthing priprave na porod se nosečnica začne v polnosti zavedati svoje vloge v procesu rojevanja in se hkrati nauči sodelovati in vplivati na sam potek poroda. Ker je porod naraven fiziološki proces, bolečina z njim ni avtomatsko povezana. Pojavi pa se ob aktivaciji simpatičnega živčevja (stresni odziv “boj ali beg”), ki je največkrat posledica nepoznavanja situacije, v kateri se znajdemo. Ohranjanja sproščenosti uma in telesa ter zaupanja v lastne zmožnosti ter proces sam, se lahko uspešno naučimo s tehnikami pogojevanja. V programu celostne priprave na porod Hypnobirthing uporablja predvsem vizualizacijo, dihalne tehnike, meditacijo, kontemplacijo, afirmacije in samohipnozo.
Ključne prednosti, ki jih ponuja pridobljeno znanje so poleg povečanja kompetenc, občutka opremljenosti in zaupanja v lastne zmožnosti še: zmanjšanje tveganja za različne intervencije (sprožitev poroda, carski rez, prerez presredka), skrajšan čas trajanja poroda, drastično se zniža potreba po epiduralni anasteziji, v večji meri se lahko izognemo pretirani utrujenosti, okrevanje je hitrejše, manj možnosti za poporodno depresijo, boljše vključevanje partnerja v sam proces in poglobitev odnosa med mamo, dojenčkom ter očetom že v fazi nosečnosti.
HypnoBirthing® tečaj priprave na porod je primeren za čisto vsako nosečnico, ne glede na izbrani kraj in način rojstva, saj jo opremi z znanjem za samozavesten pristop k novi vlogi. Še posebej ga priporočam nosečnicam, ki občutijo strah pred porodom, si želijo lepe in izpolnjujoče porodne izkušnje in/ali so že rodile, pa si tokrat želijo lepše porodne zgodbe.
× Te zanima več?